Selasa, 18 Mac 2008

Pasal Mawi

Akhirnya aku jawab macam ni......

Akhirnya aku dapat juga sms yang aku benci nak layan tu. Lebih kurang macam ni lah bunyinya.
`Bila hang nak jawab soalan aku, Mawi dah habis konsert di Kelantan.. Soalan aku tak berjawab jugak’.

Banyak yang aku baca lepas dia tanya soalan-soalan hari tu. Tulisan Tok Guru Nik Aziz dan temuramahnya aku baca, jawapan Ustaz Hadi aku baca, tulisan Subki Latiff aku baca, komen Ustaz Harun Taib aku baca, pandangan dan komen Haji Husam aku baca, tulisan Lanh aku baca, tulisan bekas pensyarah dan mentor aku Dr Dzulkifli aku baca dan semua respon daripada sahabat-sahabat yang menjawab email aku tempohari juga aku baca….

Tidak banyak yang menjawab soalan-soalan secara langsung dan 2-3 orang menasihatkan supaya tidak menjawab soalan secara langsung. Apa guna menjawab soalan secara langsung kalau tidak memberi faedah kepada Islam dan tidak memberi ruang mendekati remaja lepak dan golongan sewaktu dengannya. Ada juga yang menasihatkan supaya menjawab soalan dengan soalan juga.

Cuma yang memberanikan aku sedikit adalah tulisan Dr Dzulkifli Ahmad dalam Harakah apabila dia menyimpulkan di akhir tulisannya lebih kurang begini.. `Fenomena Mawi juga sebenarnya adalah satu tanda kegagalan tarbiyyah dalam masyarakat’.

Aku memilih untuk menjawab semua soalan dengan jawapan, tapi secara berkiaslah. Sengaja aku tidak mengalih soalan-soalannya dari awal lagi sebab member aku ni mulutnya cabul sikit. Dulu dia pernah kata macam ni bila aku larikan topik sikit.
`Orang PAS macam ni lah.. Bila orang lain buat HARAM....Bila dia buat HALAL... Orang Parti Ali Setan...Nak buat macam mana....
Susah jugak nak menenangkan Mamat ni bila mulutnya dah cabul.

Akhirnya member tu aku ajak pergi makan kue tiau. Lebih kurang macam di bawah ni lah perbualan kami… Di akhir perbualan aku nampak dia boleh telan jugaklah hujah aku walau pun tak sepenuh hati.. Tak kisahlah, yang penting aku boleh menjawab….. Sengaja aku catatkan di sini untuk ditegur oleh sahabat-sahabat kalau-kalau ada teguran sebab aku pun tak confident sangat dengan jawapan aku…

Aku: Apa hal yang hang nak sangat jawapan dari aku?

Mat: Sebab hang pejuang Islam. Sebab tu aku tanya.

Aku : Kenapa hang tak tanya pada ustaz-ustaz? Depa lagi alim.

Mat: Ustaz pun bukan semua betui.. Banyak jugak yang cari makan.

Aku: Hang jangan cakap macam tu. Hang tau ke apa yang ada dalam hati para
ustaz-ustaz?

Mat: Okay, okay. Sebenarnya aku tak dak kenai ustaz-ustaz yang aku boleh
tanya sambil makan-minum macam ni.

Aku : Aku pun dah tak ingat soalan-soalan hang.

Mat: Pejuang Islam macam mana ni, baru kena soal sikit dah tak mau jawab.
Aku: Okay lah. Ulang balik soalan-soalan hang.

Mat
: Ni haa, sepuluh soalan:
1. Apa hukum Akademi Fantasia?
2. Apa hukum orang yang masuk Akademi Fantasia?
3. Apa hukum Mawi masuk Akademi Fantasia?
4. Apa hukum orang tengok Akademi Fantasia?
5. Apa hukum kita biarkan orang masuk bertanding Akademi Fantasia?
6. Kalau dia mati masa tu macam mana?
7. Apa hukum Mawi mengadakan show-show keliling Malaysia?
8. Apa hukum Kelantan bawa Mawi buat konsert kat sana?
9. Kalau hukum bawa Mawi boleh...Apakah selepas ini kalau ada penyanyi lain yang nak datang ke Kelantan dan akan penuhi syarat macam Mawi....Adakah dia boleh datang buat konsert?
10. Lepas ni kalau Mawi buat konsert kat mana-mana negeri lain apakah hukumnya boleh sebab Kelantan dah benarkan?

Aku
: Banyak betui soalan. Eh! Mamat, hang pernah mencuri?
Mat
: Pasai apa tiba-tiba tanya mencuri? Soalan tak jawab lagi.
Aku
: Yaa la. Jawab la dulu soalan aku.
Mat
: Masa kecik dulu ada la. Curi buah pelam orang. Budak nakai takkan hang
nak berkira sangat.
Aku
: Apa hukum mencuri?
Mat
: Haram.
Aku
: Apa hukum jadi pencuri?
Mat
: Haram.
Aku
: Mat, soalan pertama dan kedua hang dah pun berjawab.
Mat
: Ehm! Okay...nampak logik... Soalan ketiga, ke empat? (3. Apa hukum Mawi masuk Akademi Fantasia? 4. Apa hukum orang tengok Akademi Fantasia?)
Aku
: Makan la dulu... aku pun tengah fikir jugak.
Aku
: Soalan ketiga jawapannya macam soalan kedua la jugak Mamat.. Tak Kira la sapa-sapa.
Mat
: Okay, tak bias. Soalan nombor 4.
Aku
: Soalan nombor 4 ni banyak sikit jawapannya. Kalau orang mencuri...kemudian kita tengok dengan niat nak nasihat dia atau niat nak report polis, dapat pahala la kita. Tapi kalau kita tengok orang mencuri, kita pun join sekaki enjoy.. ataupun mintak komisyen daripada pencuri tu sebab kita rahsiakan aktiviti mencuri dia.. dapat dosa la kita. Tapi kalau kita taubat lepas tu mudah-mudahan dosa terampun.
Mat
: Macam dah prepair je hang ni? Soalan no 5. (5. Apa hukum kita biarkan orang masuk bertanding Akademi Fantasia? 6. Kalau dia mati masa tu macam mana?)
Aku
: Ye laa, pejuang Islam kena la prepair. Soalan no 5 pun kena hurai panjang. Katakan kita nampak seseorang mencuri, kita tengok la keadaan. Kalau pencuri tu kecik anak boleh la kita sekat dia masa tu jugak. Tapi kalau pencuri tu pakai M16 aku nasihat hang jangan sekat la masa tu, nanti dengan hang-hang pun tak selamat.. Aku direct terus soalan no 6, katakan pencuri tu accident lepas mencuri, cedera parah.. kalau dia sempat taubat mudah-mudahan Allah ampunkan dia. Kalau tak sempat itu semua dalam kuasa Allah la...

Mat
: Soalan 7? (7. Apa hukum Mawi mengadakan show-show keliling Malaysia? )
Aku
: Samalah Mat, kalau modus operandinya macam mencuri hukumnya samalah juga. Sebab hang tanya aku pasai hukum aku jawab macam tu lah. Tapi hang kena faham aku bukan ustaz.
Mat
: Okay. Soalan 8, kalau hukumnya dah sama.... Di Kelantan pun hukumnya sama jugaklah? (8. Apa hukum Kelantan bawa Mawi buat konsert kat sana?)
Aku
: Ni hang kena faham sikit, aku bukan nak berdalih. Hang jangan guna hujah bodoh `Parti Ali Setan’ hang tu. Kalau hang sebut jugak, putus member malam ni.
Senarionya macam ni, katakan ada seorang Pak Cik Tua nampak seorang pencuri mencuri, dan pencuri ni sangat handal mencuri. Rumah batu berpagar tinggi berkunci keselamatan pun dia boleh curi. Lepas tu pencuri ni taklah terlampau jahat, dia tak berjudi, dia tak minum arak, dia tak hisap dadah...

Pak Cik Tua ni pulak ada barang berharganya yang diambil oleh orang yang zalim. Dia dah repot polis, dah lapor pada penguasa tapi tak dapat layanan. Akhirnya Pak Cik Tua ni nekad nak upah pencuri handalan ni untuk mencuri barang berharganya yang diambil secara zalim tu...

Sebelum hang melalut, aku nak beritahu hang, sekurang-kurang hukumnya Makruh kalau tak pun Harus.. Apa pendapat hang?
Mat
: Mawi lah tu?
Aku
: Tak semestinya. Orang lain pun boleh jugak kalau kena masa dan ketika.
Mat
: Apa yang nak diambil balik?
Aku
: Hati dan jiwa para remaja yang dicuri dengan hiburan barat, kena dicuri balik dengan hiburan alternatif. Hang pun tau kan, 40,000 orang datang malam pertama, 60,000 orang datang malam kedua.
Mat
: Tapi kalau pencuri, kenapa Pak Cik Tua tu (Nik Aziz la kut) puji dia bukan main?
Aku
: Kita nak bantuan orang kena lah puji dia. Cuba hang fikir kalau hang bantai seseorang, kutuk dia, kutuk mak-bapak dia, agak-agak dia nak kerja dengan hang tak?
Mat
: Tapi aku baca dalam Utusan, Harun Taib sebut lain pulak?
Aku
: Alhamdulillah, aku syukur ada ulama’ dalam PAS sebut macam tu. Sekurang-kurang dia mengingatkan penyokong-penyokong PAS supaya hati-hati bila berurusan dengan kumpulan orang jenis ni. Hang sokong PAS ke?
Mat
: Tu bergantung pada jawapan hang malam ni lah.
Mat
: Tapi kalau upah pencuri, tak dak risiko ke pencuri tu curi barang-barang lain selain daripada barang yang dihajatkan?
Aku
: Risiko memang adalah.. Sebab tu kena buat perjanjian elok-elok. Orang yang nak diupah pun kena pilih elok-elok dulu.
Alhamdulillah, hang boleh baca sendiri laporan dalam Berita Harian. Semua nampak okay.
Mat
: Hang pergi ke?
Aku
: Aku duduk jauh kat Taiping ni Mat. Tak payah pegi la..
Mat
: Okaylah, soalan 9? (9. Kalau hukum bawa Mawi boleh...Apakah selepas ini kalau ada penyanyi lain yang nak datang ke Kelantan dan akan penuhi syarat macam Mawi....Adakah dia boleh datang buat konsert?)
Aku
: Aku bukan Tok Guru Nik Aziz nak decide benda ni. Tapi aku rasa kalau sudah ada pencuri handalan, pencuri tak handalan tak perlu sangat lagi. Tapi kalau duit tak cukup nak upah pencuri handalan. Bolehlah sekali-sekala upah pencuri tak handalan asal penuhi perjanjian.
Mat
:Soalan 10 (10. Lepas ni kalau Mawi buat konsert kat mana-mana negeri lain apakah hukumnya boleh sebab Kelantan dah benarkan?)
Aku
: Macam soalan no 7 la Mat. Kalau modus operandi masih macam mencuri barang yang tidak hak hukumnya sama jugak. Tapi kalau modus operandi sudah berubah kepada mencuri(mengambil) balik barang yang dirampas dengan tidak hak, maka hukum boleh berubah Mat. Ketika itu orang tersebut sudah tidak boleh dipanggil pencuri tapi jadilah dia pembela umat yang teraniaya.
Mat
Robin Hood lah tu?
Aku
Aku tak tau cerita Robin Hood macam mana?


Mat
: Aku tambah satu lagi soalan. Kalau ada orang lain join AF4 tahun depan dan berperwatakan serupa, macam mana?
Aku
: Mat, Hero yang hebat tidak muncul tiap-tiap tahun. Kalau hero yang hebat muncul tiap-tiap tahun maka sudah tidak jadi hebat lagi. Kalau pun ada lagi tahun depan, aku rasa hukumnya sama saja. Tapi hang kena faham, fenomena ni bukan diwujudkan oleh PAS, bukan diwujudkan oleh DAP, MIC atau MCA tapi diwujudkan oleh UMNO. Selagi mana UMNO tak wujudkan garis panduan hiburan mengikut syariah, selagi itulah `Fenomena Celaru Malaysia Pelik’ ni berterusan. Aku pun dah penat jawab soalan hang Mat.
Mat
: Okay, okay terima kasih banyak sebab menjawab soalan.
Aku
: Lepas ni isi borang PAS Mat.
Mat
: Tak tau lagi.
Aku
: Okay lah, tak nak isi borang Pas, jangan isi borang Umno sudah.
Mat
: He! He!

Nota:

1. Aku pilih untuk tidak membela Mawi bukan kerana bencikan dia, tapi kerana aku rasa membela Tok Guru dan Ustaz Harun Taib lebih penting. Mereka tonggak utama dalam Jemaah, lagi pun sudah ramai para peminat yang membela Mawi.

2. Tidaklah aku berniat untuk menyamakan Mawi dengan pencuri yang boleh dihukum potong
tangan. Ia hanya hendak memudahkan komunikasi aku dengan kenalan tersebut.

3. Aku berdoa supaya Mawi istiqamah membantu Jemaah Islam menarik golongan remaja daripada
budaya liar Barat dan berdoa juga supaya Allah menghalalkan rezekinya. Amin.

4. Selebihnya aku berserah kepada Allah. Mudah-mudahan dialog dan penulisan ini memberi
menafaat kepada diriku dan sebahagian manusia.


Ghazali_Ai
5 Ramadhan 1426 H

Tiada ulasan:

Catat Ulasan